Поклоничко путовање светињама Херцеговине и Црне Горе

Благословом Његовом Преосвештенства Епископа бихаћко-петровачког господина Атанасија, Управа парохије лијевањске је 1. и 2. новембра 2015. године организовала поклоничко путовање до Црне Горе и манастира Острог, пре свега за дјецу ове и околних парохија, као и њихове родитеље. Ово је била прилика да се успут обиђу светиње  по Херцеговини, тако да је прво одредиште био спомен-храм у Пребиловцима у коме су похрањене мошти пребиловачких мученика.  Захваљујући господину Богдану Брњашићу, који нас је срдачно и домаћински дочекао, присутни су имали прилику да се упознају са историјом храма  али и патњама, страдањем и васкрсењем православног народа Пребиловачког краја.

Затим је услиједила посјета родном мјесту Светог Василија Острошког у Мркоњићима и манастиру Тврдош  гдје су нас љубазни домаћини упознали са историјатом манастира а затим нас увели и показали познату тврдошку винарију.

Након обиласка Херцеговачке Грачанице у Требињу и саборног храма у Никшићу, упутили смо се пут манастира Острог. Преспавали смо у манастирским конацима и у раним јутарњи сатима присуствовали светој Литургији.  На своју велику духовну радост, поклоници су узели учешћа у светој Литургији, приступили светој  тајни причешћа а затим и кивоту светог Василија Острошког. По благослову Управе манастира Острог сви поклоници су се окрепили храном и пићем у манастирској кухињи.

У повратку смо посјетили манастир Косјерево у коме се чувају велике наше светиње: стопало светог апостола и јеванђелисте Луке, честице моштију св. Мученице Марине – Огњене Марије и других светитеља. У вечерњим сатима услиједила је посјета манастиру Житомислић, након чега смо се упутили према Ливну.

Захваљујући добрим људима који мисле на малобројну православну дјецу у овим крајевима и њиховој материјалној подршци, и дошли смо на идеју да им овакво једно путовање приуштимо.

Благодарни Богу и светом Василију Острошком, остајемо захвални Удружењу Огњена Марија Ливањска, које је сносило део трошкова овог пута, Његовом Високопреосвештенству Митрополиту Црногорско-приморском Амфилохију, Управи манастира Острог, мати Злати, игуманији манастира Пресвете Богородице Тројеручице на Авали и свима који су допринијели реализацији овог поклоничког путовања и омогућили нам овај велики духовни доживљај.