Служен парастос страдалима у Чапразлијама

У поподневним часовима, у недељу 31. јула, служен је парастос на разрушеном спомен-гробљу у Чапазлијама код Ливна. На овом месту је сахрањено 28 мештана овог села које су усташе бациле у јаму Самогреда 30. јула 1941. године, западно од овог села. Двадесет година касније, њихови земни остаци пренети су и положени у гробницу у Чапразлијама, над којом је подигнут споменик. Током претходног рата, споменик је порушен, али кости пострадалих и даље почивају на овом месту.

Парастос су служили отац Жељко Ђурица, парох лијевањски, и отац Срђан Белензада, парох веселињски. Током своје беседе, отац Жељко се захвалио верном народу који је дошао да присуствује парастосу, истичући да се окупљамо и молимо ради оних који су сахрањени на овом месту, али и ради нас самих, чија је дужност да их се сећамо. Позвао је окупљене да се успостави традиција окупљња на овом месту 31. јула.

Данашњем парастосу су присуствовали и српски министри у влади Кантона 10 – г. Александар Штрбац, министар привреде, и гђа. Мирјана Стојсављевић-Петраковић, министар правосуђа и управе. У знак сећања на пострадале мештане овог села, положили су венац на рушевинама спомен-гробља.

Током парастоса, освећен је дрвени крст који је постављен на месту старог споменика, како би се ово место обележило на хришћански начин. Истовремено, овај крст и молитвено окупљање представљају и почетак обнове овог спомен-гробља. У наредном периоду, израдиће се идејно решење за нови споменик, предрачун радова, те кренути са прикупљањем прилога за изградњу споменика.