Епископ Атанасије служио Свету Архијерејску Литургију у Губину

У недељу шесту по Духовима – Светих отаца првих шест Васељенских сабора, Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Успења Пресвете Богородице у Губину. На овај дан се традиционално окупља народ губинске парохије, како они који живе у селима овог краја тако и они који су пореклом са ових простора а живе расејани широм Босне, Србије и света. Његовом Преосвештенству су саслуживали отац Мирко Јамеџија, бивши парох лијевањски, отац Слободан Кљајић, парох гламочки, отац Жељко Ђурица, парох лијевањски и епархијски ђакон Никола Перковић. За певницом су појали отац Срђан Белензада, парох веселињски и богослов Немања Рељић.

У својој беседи, Његово Преосвештенство се захвалио народу што у толиком броју испуњава своју светињу. Инспирисан природним лепотама Ливањског поља, цвећем његових поља и ливада, приметио је колико тога нам је Бог дао, те нагласио да је једино што се од нас тражи да то што нам је дато не ‘баталимо’. Имајући у виду да се ове године навршава 75 година од усташких злочина над српским народом у Ливањском пољу и шире, Његово Преосвештенство се посебно осврнуо на важност молитвеног сећања на пострадале исповеднике наше вере. Истакао је да ће ове године бити завршени радови на храму и спомен-костурници посвећеној Св. Великомученици Марини у Ливну, као и да ће бити осликана захваљујући средствима Фонда Патријарха Павла при Патријаршији у Београду. На крају, уверио је окупљени народ да ће мученици ливањског поља и званично бити унети у диптих светих, којем они свакако већ и припадају имајући у виду да су страдали због своје вере.

Након Свете Литургије, служен је помен оцу Ристи Ћатићу и његовим парохијанима, првим српским жртвама у Ливањском пољу, које су усташе почетком јуна 1941. године похватали у Сајковићу и бацили у јаму изнад села Сухача. Након рата, њихове кости су извађене из јаме и сахрањене у порти Губинске цркве. Обнова споменика, оштећеног у протеклом рату, приведена је крају прошле године.

Потом су се Епископ и окупљени народ задржали на заједничком ручку, који је припремила парохија губинска. У пријатном дружењу и разговору, верници су се захвалили свом Епископу што их обилази и позвали да и убудуће увеличава њихова окупљања својим присуством.