Почињу Дани Српске у Србији

06.09.2016.год.

У суботу, 10. септембра, у 20 сати у великој дворани Сава центра предсједник Републике Српске Милорад Додик ће у присуству високих званичника Србије и Републике Српске свечано отворити манифестацију Дани Српске у Србији, која се по четврти пут одржава у организацији Представништва Републике Српске у Србији. У умјетничком дијелу програма наступиће етно група “Траг”,  хор “Бањалучанке”, солисти КУД-а “Славко Мандић“ из Лакташа, гудачки квартет “Palladio” и глумци Народног позоришта Републике Српске и Бањалучког студентског позоришта.

dani_srpske_najava1

У дану отварања манифестације у 14 сати у вили Републике Српске (Ужичка 5) биће одржан састанак и разговор предсједнице Владе Републике Српске Жељке Цвијановић са страним инвеститорима под називом Republic of Srpska Open for Business у организацији SPEA Executive Office и Представништва Републике Српске у Србији.

У оквиру манифестације Дани Српске у Србији тог дана почињу свакодневне промоције туризма Републике Српске у Београду. Штанд Туристичке организације у Кнез Михаиловој улици (плато између Београдског излога и Руског цара) биће отворен у 12 сати.

Овогодишњи Дани Српске у Србији биће одржани на више локација у петнаест градова и општина у Србији – Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Нишу, Суботици, Пожаревцу, Зрењанину, Житишту, Пландишту, Панчеву, Инђији, Старој Пазови, Аранђеловцу, Смедеревској Паланци и Врбасу. Током седам Дана Српске у Србији посјетиоце очекује богат културно-умјетнички програм: концерти, позоришне представе, промоције књига, пјесничке вечери; презентације туристичких потенцијала Републике Српске, спортски сусрети, научна конференција, привредни форум, трибине и многи други садржаји.

У припреми и реализацији културно-умјетничког програма учествују двије куће од националног значаја – Народно позориште Републике Српске и Музеј Републике Српске. У атријуму Етнографског музеја, у уторак, 13. септембра, биће одржана изложба фотографија Бањалуке из времена Врбаске бановине, уочи Другог свјетског рата, а потом филм “Путовање Врбаском бановином“ из 1937. године који је снимио сликар Шпиро Боцарић.

Од овогодишњих програма посебно се издваја позоришна представа “Последња песма“, о великом српском пјеснику Јовану Дучићу, у чијој продукцији је учествовало Представништво Републике Српске.

Такође, посјетиоце у Новом Саду и Суботици очекује и врло интересантан умјетнички програм “Књижевни исток Републике Српске“, гдје ће се представити три врсна књижевника и један сликар из Републике Српске.

Специјална библиотека за слијепе из Бањалуке представиће мултимедијални перформанс “Тајанства и збиље”, монодраму Борке Тадић “У знаку бијелог штапа“ и свој рад и издања.

У Етнографском музеју у Београду биће приређен омаж Јадранки Стојаковић. Биће приказан документарни филм о Јадранки Стојаковић, а уз пратњу Милке Марковић Јадранкине пјесме пјеваће Александра Ђоковић

У Академији 28 у Београду у три дана биће приказана три филма о страдањима Срба у овом посљедњем рату.

О страдању жена у рату биће ријечи на промоцији монографије „Наша исповијест – жене жртве рата из Републике Српске 1992-1995“ у београдском Медија центру.

У музичком дјелу програма представиће се као и претходних година Бањалучка филхармонија, затим етно група “Ива“ из Добоја и рок група “Сопот“ из Бања Луке.

Дани Српске у Србији биће свечано затворени у петак, 16. септембра, у 20 сати у Народном позоришту „Тоша Јовановић“ у Зрењанину. На затварању манифестације говориће Жељка Цвијановић, предсједница Владе Републике Српске. Умјетнички програми Дана Српскеу Србији завршиће се представом Народног позоришта Републике Српске „Отац и син“ Небојше Ромчевића у режији Николе Пејаковића.