У Београду служен парастос страдалим ливањским Србима

У београдској цркви Светог Марка, у субту 28. јула, служен је парастос ливањским Србима страдалим лета 1941. године од стране усташког режима НДХ. Ове године се навршава 77 година од овог великог страдања нашег народа.

Преко 1600 жена, деце, стараца и мушкараца убијено је на бројним стратиштима у околини Ливна. Злочинци су их у смрт отерали на најстрашније начине: маљем и ножем, а бројни су и живи бачени у крашке јаме којих су пуне Динара и околне планине.

Парастос у Београду је, као и сваке године, служио отац Мирко Јамеџија, некадашњи парох лијевањски, а присуствовало је 60-ак потомака, рођака и сународника жртава.

Удружење Огњена Марија Ливањска се захваљује свима који су присуствовали овом молитвеном сећању на наше претке. Овим још једном сведочимо да није тешко сећати се, и да ја то најмање што су наши преци заслужили својим мучеништвом.

У наредним данима, помени и парастоси ће се служити у Ливну, Бања Луци, Новом Саду, на Авали, у Чапразлијама и Челебићу. Позивамо све оне који могу да нам се придруже у овим молитвеним окупљањима.

 

РАСПОРЕД ОКУПЉАЊА

ЛИВНО, 30. јула у 10.00, Света Литургија – Спомен-капела св. Великомученице Марине, помен ће служити свештеник Предраг Црепуља и присутни свештеници;

БАЊА ЛУКА, 29. јула у 17.00, помен – црква Светог Јована Богослова (Лауш), помен ће служити свештеник Предраг Црепуља;

НОВИ САД, 29. јула у 10.30, помен – црква Светих Кирила и Методија (Телеп), помен ће служити свештеник Велимир Врућинић;

АВАЛА, 29. јула у 10.00, помен – Манастир Богородице Тројеручице, помен ће служити свештеник Војо Билбија;

ГУБИН, 31. јула у 10.00 Света Литургија – црква Успења Пресвете Богородице у Губину, споменик оцу Ристу Ћатићу и дванесторици житеља села Сајковић, помен ће служити свештеник Предраг Црепуља;

ЧАПРАЗЛИЈе, 31. јула у 12 часова – помен код порушеног споменика страдалима служиће свештеник Предраг Црепуља;

ЧЕЛЕБИЋ, 1. августа у 10.30 – спомен гробље на Барјаку, помен ће служити свештеник Предраг Црепуља;

ШАТОРСКО ЈЕЗЕРО, 1. август у 17 часова – помен страдалима код крста крај језера.