Молитвено сећање на ливањске мученике

У данима од 28. јула до 1. августа одржана су молитвена окупљања у знак сећања на српске цивилние жртве пострадале од усташа 1941. године на више стратишта на подручју Ливна и Купреса: код села Пролог; јамама: Равни Долац, Самогред, Бикуша, Тушница-Јеловача, Камешница, Рубића Долац, Развала. Пропунта, ливади Трновац, челебићкој школи; на местима: Кожварица, Мала врата, Занесовићи, Борова Глава… Преко 1600 жена, деце, стараца и мушкараца убијено је на најстрашније начине,  маљем и ножем, а бројни су и живи бачени у крашке јаме планина око Ливањског поља. Молитвеним сећањем сународници и потомци обележили су 77 година од њиховог страдања и поклонили сенима предака чију жртву и страдање не заборављају.

Главно молитвено окупљање одржано је у Ливну 30. јула, на Огњену Марију, где је служена Света Литургија у Спомен-капели св. Великомученице Марине у којој су похрањене мошти ливањских мученика, извађене из јама 1991. године. Пред шездесетак потомака и других верника, Свету Литургију су служили отац Мирко Јамеџија, некадашњи парох лијевањски, отац Слободан Кљајић, парох гламочки, отац Срђан Белензада, парох веселињски, отац Велимир Врућинић, родом из Губера, као и ђакон Радомир Врућинић. Један број присутних је приступио и светој тајни причешћа током литургије. Након богослужења, свештенство и верници су се задржали на ручку који је припремила управа парохије.

Овом молитвеном сећању су претходили парастоси у Београду, Новом Саду, Бања Луци и Брчком.

 

У Београду молитвено сећање је одржано 28. јула у цркви Светог Марка. Парастосу, који је служио отац Мирко Јамеџија, присуствало је око шездесет сународника и потомака.

У цркви Светог Јована Богослова у Бања Луци, парастос 29. јула у поподневним часовима служио је отац Предраг Црепуља, парох лијевањски.

 

Након недељне литургије у цркви Светих Кирила и Методија у Новом Саду, служен је, 29. јула помен ливањским Србима. Помен је служио отац Велимир Врућинић.

Помен страдалим ливањским Србима служен је и у храму Свете Недеље у Брчком након недељне Литургије. Пред великим бројем верника, укључујући и један број оних из Ливањског поља, молитвено сећање предводили су отац Миодраг Тошић, отац Жељко Ђурица и протођакон Велибор Симић.

Истог дана, 29. јула, служен је и помен у манастиру Богородице Тројеручице, на Авали. Помен је служио отац Војо Билбија.

 

У ливањском селу Губину, у порти цркве Успења Пресвете Богородице, код споменик оцу Ристу Ћатићу и његовим парохијанима из села Сајковић и Грковци помен су 31. јула служили су отац Предраг Црепуља и ђакон Радомир Врућинић.

Истог дана отац Предраг Црепуља и ђакон Радомир Врућинић одржали су парастос у селу Чапразлије, на месту срушеног споменика житељима тог села, побијеним у јами Самогрaд.

Ови дани молитвеног сећања на ливањске Србе завршени су парастосом који је служен на спомен-гробљу на Барјаку, у селу Челебићу, 1. августа, на месту где и даље лежи највећи део моштију нешто више од 400 мештана овог и околних села, побијених од усташа у данима око Огњене Марије. Предводећи нешто више од 20 окупљених, парастос је служио отац Савко Плавшић, парох граховски.

Парохија лијевањска и Удружење Огњена Марија ливањска захваљује се свима који су присуствовали обележавању ове тужне годишњице, запалили свећу и помолили се за душе наших страдалника.