Божић у Ливну и Ливањском Пољу

На двије хиљаде квадратних километара површине, на територији двије Општине и четири парохије, Божић дочекује  нешто више од двестотињак православних Срба.

Дјечијег плача има само у неколико кућа, у сватове се није скоро ишло, за прела нема цура ни момака а за мобе су „године многе а леђа нејака“. Година се иначе споро вуче кроз Доње Поље и све иде неким спорим, рекло би се и већ замореним темпом али вјерујте, великим празницима све оживи и све се разведри.

Два су разлога за радост. Први је свакако због празника а други разлог је дуго чекани сусрет са најмилијима, који далеко од родне груде успевају да дођу на огњиште само када су распусти, одмори или велики Празници.

Божићна радост сетна и забринута лица парохијана претвара у осмјех, дошао је ко је требао доћи, најприје Син Божији, превјечни Логос рођен од Дјеве а затим синови, кћери и  унучићи који радошћу оживе цијело Ливањско Поље.

Бадњаци красе старе камене куће а радост краси иначе забринута лица ливњака и граховљака.

Бадњи дан и Божић у Ливну

На Бадњи дан сам прешао 240 километара и са својим народом заложио пет бадњака, пет ватри наде и свјетлости коју нам је Бог даровао својим оваплоћењем. Размишљам, треба само са Богом сарађивати па се од ватре вјере,наде и љубави коју је у нама Бог наложио, нашим трудом иста може разбуктати у неугасиви огањ који свако животно искушење превазилази . Као што злато ватром постаје чишће и вредније, или од метала ватром и чекићем постају најљепши предмети, па може и човјек.

Загријани Божијим пламеном требамо док је даха а и снаге у десници руци постајати бољи, јер је наша мјера раста Христос.

Да случајни пролазник наиђе Бадњим даном и Божићем кроз Ливањско поље  видио би пет отворених цркава, пет упаљених бадњака, чуо би „Рождество Твоје..“ а након тога и она добро позната „Кад облаци крену с мора…“

Бадњи дан у Нуглашици и Црном Лугу

Осјети се да је Бог сишао међу људе. Кога год нешто упитам и замолим сви хоће. Па и без да ишта кажем, сјеку се бадњаци, чисте цркве, припремају колачићи, пите, кувано вино… као да сви желе да се окупљени народ што више задржи, разговори и запјева.

Сви се разиђемо кућама са закључком : „Како нам је мало потребно труда и воље да обогатимо свој живот, да свакодневницу учинимо посебном, и да дани живота не служе само за бројање и мјерење потрошеног времена већ за живљење.“

Бадњи дан у Губину

Наша свакогодишња зебња плаши нас и овог Божића, јер како се гаси пламен Бадњака тако се гаси и ентузијазам и радост код вјерника, враћају се старе навике, забринутост и сета, песимизам и успаваност.

Знајмо, да Бог може једном упаљену ватру вјечно држати упаљеном, човјек све буре и недаће уз Божју помоћ и својим рукама савладати, па и ми ливњаци и граховљаци и ја као јањанин међу вама.

Бадњи дан у Врбици

Зато са Богом и надом у 2023. годину!

Поздрављајући све своје парохијане,

МИР БОЖИЈИ, ХРИСТОС СЕ РОДИ и додајем РОДИ  а никада не умре нити може умријети.

Протојереј Предраг Црепуља

Парох лијевањски