Најава: Сомбор – Трибина и изложба о Ливањским Србима

Удружење Огњена Марија Ливањска, у сарадњи са Српском читаоницом ”Лаза Костић” и Удружењем Срба Коријени Сомбор, вас позива на трибину о страдању Ливањских Срба у НДХ и отварање изложбе ”Срби Ливањског поља – трагови кроз векове” у суботу 1. априла у 18 часова.

Трибина ће се одржати у просторијама Српске читаонице ”Лаза Костић” у Сомбору, где ће бити постављена и изложба.

У разговору са аутором, г. Будом Симоновићем, публици ће бити представљена књига Огњена Марија Ливањска и прича о страдању српског народа у Ливну и Ливњском пољу током Другог светског рата. Књига Буда Симоновића, Огњена Марија ливањска је запис о усташким покољима почињеним над Србима на подручју Ливна у пролеће и лето 1941. године. То је збирка сећања преживелих на страдање 1587 људи, жена и деце, мучених и побијених на губилиштима у околини Ливна. Прво издање књиге изашло је из штампе 1991. године и то је био последњи тренутак да се макар део истине о злочинима отме од заборава и сачува као велика опомена. Аутор сам закључује да злочини у Ливну и селима рубом Ливанског поља нису карактеристични по броју жртава, али да они свакако надмашују остале по зверствима и испољеној мржњи и немилосрдности усташа. Касније, књига је допуњена страдањима Срба тог подручја током грађанског рата 1992-95.

Изложба ”Срби Ливањског поља – трагови кроз векове” је припремљена са циљем очувања свести о месту порекла и вековном животу Срба на подручјима која данас нису у саставу Републике Србије и Републике Српске као матичних земаља српског народа. Изложба је и приказ вековне борбе Срба за очување верске и националне припадности кроз споменике значајне културне вредности и својеврсни допринос државним институцијама и професионалцима у очувању истине, односно борби против прикривања и фалсификовања података и прекрајања историје на бившим југословенским просторима.