Pržine

Pržine su dobile ime po pesku koga ovde ima u izobilju, a koji se u ovom kraju zove „pržina“. Naime, u geološkoj prošlosti (od neogena do diluvija) na mesu Livanjskog polja nalazilo se jezero dubine oko 740 metara koje su dogotrajnim održali rasprostranjeni majdani peska koji se kasnije koristo kao građevinski materijal.

U selu su do 1994. godine živili isključivo Srbi:

BABIĆI – Ovdje su doseljeni iz Glamočkog polja. Babići u Jaruzi su im bliži rod. Slave Sabor Svetog Jovana Krstitelja – Jovanjdan.

BAROŠI – Doseljeni su iz mjesta Cetina, koje je smješteno na izvoru istoimene rijeke, kod Vrlike, Dalmacija. Slave Svetog Nikolaja Čudotvorca – Nikoljdan.

ČAKARI – Ne znaju odkuda su doselili u ovaj kraj. Slave Svetog Prvomučenika i Arhiđakona Stefana.

ČANČARI – Nisu sačuvali predanje o porijeklu i mjestu od kuda su doseljeni. Slave Svetog Prvomučenika i Arhiđakona Stefana.

IVETIĆI – Doselili su iz Civljana, Vrlička regija, Dalmacija. Slave Svetog Prvomučenika i Arhiđakona Stefana.

JAKOVLjEVIĆI – Doseljeni su iz Cetine, mjesta na izvoru istoimene rijeke, vrlički kraj, Dalmacija. Slave Sabor Svetog Jovana Krstitelja – Jovanjdan.

LjUBOJE – Porijeklom su od Ključa. Slave Svetog apostola i jevanđelistu Marka.

NINKOVIĆI – Doseljeni su iz Dalmacije. Njihovo daljnje porijeklo je iz Hercegovine. Slave Sabor Svetog Jovana Krstitelja – Jovanjdan.

PAROJČIĆI – Vode porijeklo iz Dalmacije, negdje od Vrličkog kraja. Slave Svetog Nikolaja Čudotvorca – Nikoljdan.

POKRAJCI – Porijeklom su iz Promine kod Drniša, tamo i danas imaju svoje daljnje rođake. Slave Svetog Nikolaja Čudotvorca – Nikoljdan.

PETROVIĆI – Oni vode porijeklo iz Otišića kod Vrlike, Dalmacija, a tvrde da su starinom Crnogorci. Slave Sabor Svetog Arhanđela Mihaila – Aranđelovdan.

ROSIĆI – U Livanjsko polje doselili su iz Otišića kod Vrlike, Dalmacija. Slave Sabor Svetog Jovana Krstitelja – Jovanjdan.

STEVANČEVIĆI – Prije su se prezivali Baroš. Doselili su iz Vrličkog kraja, sa vrela Cetine. Slave Svetog Nikolaja Čudotvorca – Nikoljdan.

ŠORMAZI – Vode porijeklo iz Kosova kod Knina, Dalmacija. Slave Svetog Nikolaja Čudotvorca – Nikoljdan.

————————————————-

Izvor: http://www.lijevno.com