Javni poziv srpskom narodu za učešće u popisu stanovništva koji se sprovodi od 1. do 15. oktobra 2013. godine u Bosni i Hercegovini

POPIS STANOVNIŠTVA U BiH 2013. GODINE – SAČUVAJTE SVOJE SELO I SRPSKI NAROD U FEDERACIJI BiH!

Javni poziv srpskom narodu za učešće u popisu stanovništva koji se sprovodi od 1. do 15. oktobra 2013. godine u Bosni i Hercegovini.

ZAŠTO JE VAŽNO DA UČESTVUJETE U POPISU STANOVNIŠTVA?

Odgovor na ovo pitanje je vrlo jednostavan:

–       Na osnovu rezultata ovogodišnjeg popisa, prema broju stanovnika u naseljima i opštinama BiH, biće planirana i raspoređivana državna i budžetska sredstva za finasiranje infrastrukture i drugih potreba u narednom periodu od najmanje 10 godina. Podsetite se da je prethodni popis stanovnika BiH izvršen je pre 22 godine, odnosno 1991. godine.

–       Sela ili naselja u kojima ne bude popisanih stanovnika ili ih bude vrlo malo, državne i opštinske vlasti neće finansirati, jer neće biti uvršćena u planove izdvajanja budžetskih sredstva. Tako će izostati mogućnost finansiranja obnove u ratu uništenih kuća, izgradnje i održavanja puteva, grobalja, vodovoda, kanalizacije, javnog prevoza, itd.

–       Sredstva koja opštine, kantoni ili entiteti izdvajaju za srpsku zajednicu i Srpsku pravoslavnu crkvu određuju se srazmerno broju popisanih SRBA! Nije teško zaključiti da za objekte u naseljima sa malim brojem ili bez popisanog srpskog stanovništva neće biti sredstava, a apeli i intervencije kod državnih i opštinskih vlasti neće biti od pomoći!

–       Pasivnim odnosom i neučestvovanjem u oktobarskom popisu stanovništva Srbi mogu ugroziti i nepokretnosti i drugu imovinu koju poseduju na teritoriji BiH.

KAKO MOŽETE UČESTVOVATI U POPISU STANOVNIŠTVA?

  • Popisivači će od 1. do 15. oktobra 2013. godine posetiti svako domaćinstvo u BiH i popisati sve njegove članove.
  • AKO U TRENUTKU POPISA NISTE FIZIČKI PRISUTNI, opet možete biti popisani. U trenutku posete popisivača domaćinstvu, neophodno je prisustvo najmanje jednog punoletnog člana domaćinstva koji će popisivaču pružiti  podatke o ostalim, odsutnim, članovima domaćinstva (pre svega JMBG) i naglasiti da je odsustvo tih članova KRAĆE od 11 meseci (duže odsutni članovi neće biti popisani).
  • Ukoliko iz nekog razloga u vreme dolaska popisivača niko od članova domaćinstva ne bude prisutan u domaćinstvu, možete zahtevati NAKNADNI popis u opštinskom centru.
  • Čak i ako vam je kuća oštećena/porušena i/ili ste se do juče nalazili negde drugo, možete biti popisani vi i vaši članovi domaćinstva. Bitno je da se u trenutku kada popisivač bude prolazio kroz selo od 1. do 15. oktobra fizički nalazite u selu i izjavite da ste se vratili da živite u njemu!

KAKO SE IZJASNITI?

  • Vaše PRAVO je da se izjasnite kao SRBIN/SRPKINJA, koji/a je PRAVOSLAVNE vere i koji/a govori SRPSKI jezik!! Niko vas nemože i nesme naterati da se izjasnite drugačije!!!

NE DOZVOLITE DA NA OVOM POPISU NESTANU SRPSKA SELA U FEDERACIJI BiH!

NE DOZVOLITE DA SE NA OVOM POPISU SMANJI BROJ SRPSKOG STANOVNIŠTVA U BOSNI I HERCEGOVINI!

——————————————————————————————–

Јавни позив српском народу за учешће у попису становништва који се спроводи од 1. до 15. октобра 2013. године у Босни и Херцеговини

ПОПИС СТАНОВНИШТВА У БиХ 2013. ГОДИНЕ – САЧУВАЈТЕ СВОЈЕ СЕЛО И СРПСКИ НАРОД У ФЕДЕРАЦИЈИ БиХ!

Јавни позив српском народу за учешће у попису становништва који се спроводи од 1. до 15. октобра 2013. године у Босни и Херцеговини.

ЗАШТО ЈЕ ВАЖНО ДА УЧЕСТВУЈЕТЕ У ПОПИСУ СТАНОВНИШТВА?

Одговор на ово питање је врло једноставан:

–       На основу резултата овогодишњег пописа, према броју становника у насељима и општинама БиХ, биће планирана и распоређивана државна и буџетска средства за финасирање инфраструктуре и других потреба у наредном периоду од најмање 10 година. Подсетите се да је претходни попис становника БиХ извршен је пре 22 године, односно 1991. године.

–       Села или насеља у којима не буде пописаних становника или их буде врло мало, државне и општинске власти неће финансирати, јер неће бити увршћена у планове издвајања буџетских средства. Тако ће изостати могућност финансирања обнове у рату уништених кућа, изградње и одржавања путева, гробаља, водовода, канализације, јавног превоза, итд.

–       Средства која општине, кантони или ентитети издвајају за српску заједницу и Српску православну цркву одређују се сразмерно броју пописаних СРБА! Није тешко закључити да за објекте у насељима са малим бројем или без пописаног српског становништва неће бити средстава, а апели и интервенције код државних и општинских власти неће бити од помоћи!

–       Пасивним односом и неучествовањем у октобарском попису становништва Срби могу угрозити и непокретности и другу имовину коју поседују на територији БиХ.

КАКО МОЖЕТЕ УЧЕСТВОВАТИ У ПОПИСУ СТАНОВНИШТВА?

  • Пописивачи ће од 1. до 15. октобра 2013. године посетити свако домаћинство у БиХ и пописати све његове чланове.
  •     АКО У ТРЕНУТКУ ПОПИСА НИСТЕ ФИЗИЧКИ ПРИСУТНИ, опет можете бити пописани. У тренутку посете пописивача домаћинству, неопходно је присуство најмање једног пунолетног члана домаћинства који ће пописивачу пружити  податке о осталим, одсутним, члановима домаћинства (пре свега ЈМБГ) и нагласити да је одсуство тих чланова КРАЋЕ од 11 месеци (дуже одсутни чланови неће бити пописани).
  •     Уколико из неког разлога у време доласка пописивача нико од чланова домаћинства не буде присутан у домаћинству, можете захтевати НАКНАДНИ попис у општинском центру.
  •     Чак и ако вам је кућа оштећена/порушена и/или сте се до јуче налазили негде друго, можете бити пописани ви и ваши чланови домаћинства. Битно је да се у тренутку када пописивач буде пролазио кроз село од 1. до 15. октобра физички налазите у селу и изјавите да сте се вратили да живите у њему!

КАКО СЕ ИЗЈАСНИТИ?

  •     Ваше ПРАВО је да се изјасните као СРБИН/СРПКИЊА, који/а је ПРАВОСЛАВНЕ вере и који/а говори СРПСКИ језик!! Нико вас неможе и несме натерати да се изјасните другачије!!!

НЕ ДОЗВОЛИТЕ ДА НА ОВОМ ПОПИСУ НЕСТАНУ СРПСКА СЕЛА У ФЕДЕРАЦИЈИ БиХ!

НЕ ДОЗВОЛИТЕ ДА СЕ НА ОВОМ ПОПИСУ СМАЊИ БРОЈ СРПСКОГ СТАНОВНИШТВА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ!

1 thoughts on “Javni poziv srpskom narodu za učešće u popisu stanovništva koji se sprovodi od 1. do 15. oktobra 2013. godine u Bosni i Hercegovini

  1. Повратни пинг: Удружење Огњена Марија Ливањска : Јавни позив српском народу за учешће у попису становништва који се спроводи од 1. до 15. октобра 2013. године у

Затворено за коментаре.