Rapovine

Selo Rapovine se smjestilo iznad rijeke Žabljak, na obronku brda. Godine 1882. sastojalo se od tri mala zaseoka: dva sa imenom Rapovine i treći, sjeverozapadno od Rapovina, pod nazivom Arnauti. Zapadno, iznad današnje ceste, stoji naselje Borića Karaula, poslije prozvano Kaursko selo ili Kauri, podjednako udaljeno od Piragića Doca i Rapovina. Ime Borića karaule nastalo po velikoj kuli koju su Borići imali na tom mjestu, prije nego su preselili u Guber i Komorane. Arnauti nose ime po istoimenoj srpskoj porodici koja je tu živjela. Naziv Rapovine donosi Bogdanović 1768. godine i Miletić 1813. godine, ali u ranijim popisima ga nema.

Malo iznad sela je starije katoličko groblje sa velikim brojem nadgrobnih spomenika, često monumentalnih formi. Ističu se spomenici Kaića, Jurkića, Miletića, Markovića i dr. U ovome groblju ukopavale su se i gradske katoličke porodice u XIX vijeku. Unutar groblja su dva stećka, a literatura donosi da je ovdje evidentiran i jedan rimski napis. Ispod sela, preko Žabljaka, i danas se nalaze ostaci starog mosta kod koga je bio Kutlešin han. Preko rijeke, na lokalitetu Ploče, izvire obilno Čizmica vrilo, koje se odmah ulijeva u Žabljak.

Iznad Rapovina izvire potok iz dva vrela zvana Lucinovac. Prije gradnje puta i mosta ispod sela je postojao stari put koji se pružao od Malog Gubera na Borića Karaulu, pa odatle iznad Rapovina išao na Donji Žabljak. Zemlju su ovdje imali Borići, Firdusi, Čizmici, Hodžići, Insanići, Guše i drugi.

Toponimi: Ade, Bajagić draga, Bajagićpotok, Barjaci, Borića karaula, Bosimiše (Božinuše?), Cipac, Ćavčine, Čizmica vrilo, Draga, Dubine, Dušica, Đuzelbeguše, Kutlešin han, Karaule, Konop, Košćunovice, Luke, Majdan, Male šume, Merdžanuše, Pletine, Ploče, Progon, Rakite, Ramuše, Staro pojilište, Šantuše, Veliki brig, Veselo, Vignjevače, Vrba.

Srpska porodica iz ovog sela:

ARNAUTI – ovde došli iz Gubera.

Rodovi Bošnjaka: HODŽIĆI – Kmetovi su im bili Jukići iz Rapovina. ŠPANJE – kuće su im bile gdje su danas Kreše. Preselili su u Livno početkom XX stoljeća.

Hrvatski su rodovi: BAKOVIĆI – iz Bajagića kod Sinja; BRALE – iz Dicma kod Sinja; ČONDRIĆI – oko 1879. godine doselili sa Sviba u Dalmaciji; DŽAJE -preselili iz Listana; ERCEZI – iz Hercegovine; KREŠE (ranije Drinovac) – porijeklom iz Drinovaca u Hercegovini; LOVRIĆI – od Sinja; MARINČIĆI – preselili iz Dobrog; ŠARIĆI – iz Tijarice kod Sinja;

——————————————————–

Izvori: http://www.lijevno.com i http://www.relax-livno.com