Rujani

Ime selima Gornji i Donji Rujani dolazi od jedne grmolike biljke koju mještani zovu „Ruja“. Pod jesen, naročito u Septembru, sjeverne padine Dinare, podno kojih su se smjestila ova dva sela, djeluju kao najljepše slikarsko platno presvučeni divnim rumenilom ruja. Od tog ruja dolazi i ime selima Rujani.

Zanimljiva je tvrdnja fra Grge Lozića, koji je nekada bio sveštenik u Lištanima: on kaže da su se Rujani nazivali Žilić (Gornji i Donji Žilić), on je čak u matice krštenja i vjenčavanja upisivao pored novog naziva i stari.

Rujani se prostiru u jugoistočnom pravcu od Čaprazlija. Sela međusobno razdvaja čaprazlijski ponor, zvan Mišija peća, i korito Krivače. Selo se dijeli na Donje i Gornje Rujane. Gornji Rujani se na pravcu jugoistok nadovezuju na Lištane. Na terenu današnjih sela Rujani postojalo je staro naselje, o čemu svjedoče praistorijski, rimski i srednjovjekovni ostaci nadgrobnih obilježja.

Na gradini, povrh Donjih Rujana, nađeno je mnogo glinenih fragmenata, životinjskih kostiju, ostataka zida i maltera, te komadi rimskog stakla. U Gornjim i Donjim Rujanima nalaze se srednjovjekovni nadgrobni spomenici.

Tokom turske vladavine u Bosni i Hercegovini, u Rujanima su, osim srba i Hrvata, živjeli i muslimani. Selo je bilo sastavni dio Atlagića begluka. I danas se u Gornjim Rujanima nalaze ostaci muslimanskog groblja, a u Donjim Rujanima ostaci kuće nekog od Atlagića. Teren uz glavni asfaltni put u Donjim Rujanima koji vodi od Sajkovića do Prologa ili, preciznije, od sadašnje osnovne škole, prve Perića kuće i ulice, pa prema Odakovim kućama, pored pravoslavne crkve i groblja, ispunjen je mjestimično stećcima. Ovaj prostor prema priči čoveka rođenog u ovom selu, Bože Boškovića, mjesno stanovništvo zove skandala.

Toponimi su: Alijaguša, Antulin greb, Avlija, Babić, Bašinci, Bašine lokve, Baština, Beglučko trnje, Begluk, Benti, Berberovac, Bilanove drage, Bili brig, Božine lokve, Brig, Brigovi, Brižine, Broč, Bulini grebovi, Buljanuša, Cipci, Čađavac, Čevlijina greda, Ćukovac, Debelica, Dolića luka, Duboki dolac, Džemadanov brig, Džudželija, Glavice, Gradina, Grgin pod, Hačica, Hadžikuša, Havačuša, Havica, Jazmak, Jezera, Kaldrma, Kamenice, Kamenita rupa, Kamenovi, Karametuša, Keruša, Kolač, Kolovoz, Konopljište, Koviovac, Kozoperovac, Kremenjak, Krikuša, Krstača, Kukurikuša, Kuljanin brig, Kurića glavica, Lakat, Lanište, Lazabatuša, Lucuša, Luke, Luški put, Maglaj, Mala palevina, Mala (Mahala), Maljani, Mehmedbegove rupe, Milakuša, Misija peča, Mlinarice, Modro vrilo, Muzuruša, Neznano groblje, Okrugla lokva, Okrug/jače, Osoje, Palaćka, Piskulja, Pod gromom, Podaš trana, Police, Poljice, Ponor, Poprikače, Posranice, Provski put, Pustošina, Puškomet, Radalovci, Rašće, Ravan, Ravni, Razdolje, Razorine, Roškiput, Samar, Sastavci, Smrduša, Srpsko groblje, Stanišća, Staro groblje, Stojuša, Stublić, Stupaluša, Suhi humac. Sultanov kamen, Sušac, Šuplji humac, Talin greb, Torlakuša, Trnovače, Trnovci, Tulijini grebovi, Velika glavica, Velika njiva, Zastojuša, Zrn, Žarkova kosa, Žarkuša, Žrvanj.

Tokom Drugog svetskog rata, ustaše su 1941. godine u Gornjim Rujanima ubile 144 Srba čija su tela zakopana u masovnoj grobnici u Prologu ili bačena u jame: Ravni Dolac, Provalija i Razvala. U isto vreme, u Donjim Rujanima su ubile 216 Srba, čija su tela zakopana u masovnoj grobnici u Prologu ili bačena u jame Ravni Dolac i Propunta. Njihove kosti su 1991. godine najvećim delom ekshumirane i prenete u spomen kosturnicu u Livnu. Njihova imena možete naći ovde: https://omlivanjska.com/livanjski-srbi/secanje/

Prema popisu iz 1991. godine, u Gornjim Rujanima je bilo 489 stanovnika, od čega 3 srpske nacionalnosti, 485 hrvatske nacionalnosti i 1 ostalih nacionalnosti. U Donjim Rujanima je bilo 445 stanovnika, od čega niko srpske nacionalnosti, 444 hrvatske nacionalnosti i 1 ostalih nacionalnosti.

Sadašnji stanovnici sela Rujani su samo Hrvati. U Rujanima danas nema srpskih porodica, a o njihovom nekadašnjem prisustvu svedoči Pravoslavna crkva posvećena Pokrovu Presvete Bogorodice, oko koje se nalazi i groblje, kao i ostaci srpskih kuća.

O Pravoslavnoj crkvi možete pročitati više ovde: https://omlivanjska.com/parohija-lijevanjska/parohija-gubinska/

U selu se nalaze dva pravoslavna groblja. O pravoslavnom groblju u Donjim Rujanima možete više pročitati ovde: https://omlivanjska.com/2013/09/16/groblje-u-rujanima/. O pravoslavnom groblju u Gornjim Rujanima momožete da pročitate više ovde: https://omlivanjska.com/2014/10/14/grobljegrujani/

RODOVI

U selima Gornji i Donji Rujani živele su srpske porodice:

BAČKOVIĆ – ne zna se odakle su došli; slave Djurdjevdan.

BOŠKOVIĆ – došli su iz Crne Gore u Dalmaciju, a odatle u Rujane odakle su se raselili u Čaprazlije i Golinjevo. Slave Svetog Nikolu;

BULOVIĆ (Gredar) – doselili su se iz sela Bitelić kod Sinja, gde su ih zvali Gredari, jer su živili u neposrednoj blizini Bitelićke Grede. U Bitelić su došli nekoliko vekova ranije, najverovatnije iz Crne Gore. Slave Svetog Jovana;

ČEKO – ne zna se ništa o njihovom poreklu.

ĆALIĆ – ne zna se odakle su došli;

DENIĆ – doselili su se iz Sajkovića. Slave Svetog Nikolu;

ERCEG – doselili su se iz Hercegovine. Slave Svetog Luku;

KISO – poreklom su iz Hercegovine, odakle su se doselili u Dalmaciju, a potom u Livanjsko polje. Slave Svetog Đurđa;

KOZOMARA – prema predanju su poreklom iz Starog Vlaha. Sa Kozare su se doselili u okolinu Vrlike, a odatle u Livanjsko polje. U Čelebić došli iz Bogdaša. Slave Svetog Jovana;

LALIĆ – doselili su se iz Vrlike; slave Svetog Stefana;

MALJKOVIĆ – doselili su se iz Čaprazlija. Slave Svetog Jovana;

STOJIĆ –  doselili su se iz Podosoja kod Vrlike. Slave Svetog Jovana;

STOJANAC – doselili su se iz okoline Vrlike;

VULIĆ – doselili su se iz Bitelića kod Sinja;

ŽDERO – doselili su se iz Dalmacije. Slave Svetog Jovana;

1 thought on “Rujani

  1. Повратни пинг: Groblje u Rujanima | Udruženje Ognjena Marija Livanjska

Затворено за коментаре.