Groblje u Lištanima

Početkom 19. veka pravoslavni Cvijetići (Cvitići) naselili su se u Lištanima. Vek i po su se tu rađali, živeli, umirali kao jedini pravoslavni rod u selu. Malobrojni, čudom pretekli krvave godine Drugog svetskog rata, zauvek su napustili Livanjsko polje krajem pedesetih godina 20. veka. Od tada podzemno naselje lištanskih Cvijetića nema novih stanovnika. Nadgrobne krstove kruni vreme, a onome što je od njih ostalo, dinarski vetrovi, snegovi, kiše i žarko sunce obukoše grubu zaštitu koja pokriva imena, davno uklesna neveštom rukom. Dok su svojim klesarskim potezima dubili na kamenim znamenjima plitka, nejednaka slova, te groštačke ruke nisu ni slutile da će potomci pažljivim dodirom kamena tražiti potvrdu bitisanja, kao da samo njima znanim pismom čitaju roman dug više od jednog veka življenja.

Lištansko groblje nalazi je sa desne strane asfaltnog puta koji od Livna vodi prema Rujanima. Zajedničko je, hrišćansko, a pravoslavni i rimokatolički deo nekada je delila niska zidana pregrada. Danas ga dele kamene stepenice koje vode od ulaznog luka do rimokatoličke kapele.

Na rubu desnog, pravoslavnog dela groblja, nalaze se ostaci rimskih nekropola, kojih ima i u neposrednoj blizini groblja.

Pravoslavno groblje u Lištanima 2013. godine

Pravoslavno groblje u Lištanima 2013. godine

Pravoslavno groblje u Lištanima 2013. godine

Pravoslavno groblje u Lištanima 2013. godine

Na pravoslavnom delu groblja nalazi se petnaestak očuvanih starih kamenih krstova i ostaci nekoliko vremenom uništenih.

Osim krstova na groblju se nalazi i jedna kamena nadgrobna ploča, u dosta lošem stanju. Krst nad ovom pločom je pao i trenutno je položen na samu ploču, pod kojom  leže ekshumirana tela žena i dece stradalih na Trnovcu na Ognjenu Mariju 1941. godine.

Na sve krstove je 2013. godine zalepljena mesingana pločica sa prezimenom „Cvijetić“, anadgrobna ploča je u fazi obnove od strane potomaka.

Više o selu možete pročitati ovde: https://omlivanjska.com/2012/11/09/listani/

1 thought on “Groblje u Lištanima

  1. Повратни пинг: Lištani | Udruženje Ognjena Marija Livanjska

Затворено за коментаре.