Промоција петог издања књиге Буда Симоновића Огњена Марија Ливањска

Пред пуном салом Културног центра Чукарица, у Београду, у суботу 15. марта т.г одржана је промоција петог издања књиге Буда Симоновића Огњена Марија ливањска. Ово је било још једно поклањање сенима невино страдалих српских жртава у стравичном усташком покољу лета 1941.године на подручију Ливањског поља, али и суочавање са истином да ни најстрашније муке и страдања не могу убити клицу живота и жељу човека и народа да опстаје кроз дуге гране потомака.

Промоцију је пратила изложба фотографија: актера књиге, стратишта, некадашњег и садашњег изгледа споменика над стратиштима исл, као и мали уметнички програм у коме су учествовали: Марија Петровић, вокалним извођењем песме Расти, расти мој зелени боре; Оливера Радета рецитовањем стихова песме Анђео, Невена Милаковића; као и Драгана Вујичић, рецитовањем стихова Јована Дучића Химна победника.

Аутор књиге говорио је о мотивима настанка књиге, личном односу према догађајима из 1941. о којима је најпре имао тек случајна сазнања, разговору са сведоцима тих страшних догађаја исл. Обзиром да је аутор био и непосредни учесник ексхумације посмртних остатака страдалника из динарских јама који се догодио 1991.године, када је настало прво издање књиге, присутнима на промоцији приказан су делови видео снимака из архиве аутора, које је снимао током ексхумације.

Промоција књиге одржана је са благословом Његовог Преосвештенства Епископа Бихаћко-петровачког Господина Атанасија, коме се овом приликом захваљујемо на присуству.

Након разговора пубилике са аутором, господином Симоновићем, промоција је завршена после 20 часова.

1 thought on “Промоција петог издања књиге Буда Симоновића Огњена Марија Ливањска

  1. Повратни пинг: Промоција петог издања књиге Буда Симоновића Огњена Марија Ливањска | Јадовно 1941.

Затворено за коментаре.