Традиционално Божићно даривање у Ливањском пољу

Четврта по реду акција даривања православних верника у Ливањском пољу за Божићне празнике успешно се приводи крају. Као и задњих неколико година, Удружење Огњена Марија Ливањска и Парохија лијевањска су свим члановима и пријатељима упутили апел пред новогодишње и божићне празнике да помогну ову акцију у оквиру својих могућности. Ове године је одзив приложника био нешто слабији, али, као и прошле године, захваљујући великом прилогу два појединца из Сједињених Америчких Држава (који су желели остати анонимни) прикупљена су потребна средства. Парохија лијевањска и Удружење Огњена Марија Ливањска се овом приликом захваљују свима који су помогли ову акцију. Списак приложника се налази на крају текста.

У договору са надлежним парохом, о. Жељком Ђурицом, одлучено је да ће најмлађим парохијанима Божићни пакетићи бити подељени током прославе Светог Саве, ђачке славе, те на тај начин улепшати овај празник. Пакетићи ће бити подељени за 32 српске деце из Ливна и целог Ливањског поља, као и купрешких села Малован и Равно. Овом приликом се захваљујемо Љиљани Стијак и Бранку Лаганину из Бања Луке на ангажовању око припреме пакетића. И ове године је један број пакетића за најмлађе православне становника Ливањског поља обезбедио о. Воја Билбија из Ротердама, на чему му се још једном захваљујемо у име Парохије и Удружења. О реализацији овог дела акције даривања известићемо након Светог Саве.

За угрожена старачка и самохрана домаћинства ове године је припремљено 40 пакета. Њихову поделу су одпочели о. Жељко, парох ливањски и Никола Петровић, председник Удружења Огњена Марија Ливањска, у данима око самог Божића. Преостале пакете ће поделити о. Жељко у периоду између Божића и Васкрса, приликом редовног обиласка кућа у парохијама ради свећења водице. Иако смо свесни да ови скромни дарови не могу суштински променити тешке услове у којима многи од наших суграђана живе, надамо се да ћемо им на овај начин макар мало улепшати Божићне празнике и ублажити зимску ‘глухоћу’.

 

Списак приложника

Удружење Огњена Марија Ливањска се захваљује свима који су дали свој допринос у реализацији ове акције, било кроз финансијски прилог или конкретне поклоне.

Прилог у поклонима

о. Војислав Билбија и Небојша Мајсторовић – играчке, књиге и други материјали за дечије пакетиће

Финансијски прилог

Анонимно 6.000,00 дин.
Љиљана Дамњановић 50.00 евра
Милош Дамњановић 5.000,00 дин.
Мирјана Раковић 5.000,00 дин.
Нада Угрица 2.000,00 дин.
Срђан Добрица 800.00 дин
Саша Росић 3.000,00 дин.
Анонимно 1100.00 долара
Др Никола Лаганин 300.00 КМ
Синиша Јагодић 1.000,00 дин.
Слободанка Росић 600.00 дин.
Милан Вуковљак 10.000,00 дин.
Ненад Вртикапа 1.200,00 дин.
Жељко Росић 2.000,00 дин.
Сава Шуњка 1.200,00 дин.
Љиљана Врбавац 2.000,00 дин.