Обележавање дана РС у Београду

У Београду је, 28. фебруара т.г, у свечаној сали Старог двора – Скупштини града Београда, обележен Дан Републике Српске, 9. јануар, као и проглашење првог Устава РС – 28. фебруара 1992. године.

Свечаности су присуствовали српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и највиши званичници Републике Српске и Србије: председница Жељка Цвијановић; премијер Радован Вишковић и председник Скупштине Недељко Чубриловић; министар одбране, Александар Вулин; председница Скупштине, Маја Гојковић и друге бројне званице.

На свечаности је истакнуто да је даном оснивања и проглашења првог Устава, РС показала жељу да живи и постоји у правном систему, као и да упркос континуираним покушајима да се уруше њене надлежности, опстаје на путу слободе српског народа.

Члан Председништва БиХ Милорад Додик нагласио је да су „Срби у БиХ знали да ће, ако не створе државу, изгубити слободу“.

Он је навео да Срби, почетком деведесетих, нису смели пропустити прилику да формирају државу која и данас, како је нагласио, опстаје и чува вредности слободе упорном жељом свог народа. Према његовим речима, и након 28 година, надлежности Републике Српске се покушавају узурпирати, пренети и отети уз покушаје „дисциплиновања и подјармљивања Срба“.

Српски члан Председништва БиХ, Милорад Додик, указао је на значај одличних односа Србије и РС, загледаност Српске у Србију, а не у Сарајево оценивши, истовремено, да је Уставни суд БиХ „окупацијски суд“ за Србе и позвао странце да га напусте уз нагласак да Република Српска не жели никакве сукобе, већ да жели мир и уставну позицију у оквиру дејтонске БиХ. Као приоритетни задатак, Додик је истакао изградњу аутопута Београд – Бањалука. Такође је нагласио да, као што је 20. век, век нашег страдања, уверен је да је 21. век, век наше интеграције, и политичке и територијалне и људске. Уз поздраве да живи Република Српска, да живи Србија, нека живи српски народ присутни су са задовољством подржали наведене констатације.

Надаље, присутнима су се обратили и Александар Вулин и Жељка Цвијановић, а Млађан Цицовић, шеф Представништва Републике Српске, поздравио је присутне и захвалио се на доприносу, личним присуством, обележавању најважнијег празника за Републику Српску.

Обележавање Дана РС и њене уставности, благословио је српски патријарх Иринеј, у чије име је на свечаности говорио викарни епископ ремезијански Стефан, који је поручио да „смо само када смо јединствени и моћни“. „Ово вече је визија која отвара видике. Радујемо се због јединства цркве и државе, а наше јединство ће се тек видети у будућности“, навео је епископ Стефан.

Пријем је пратио и културно-уметнички програм гудачке секције Бањалучке филхармоније која је, уз пратњу оперских певача, извела химне Републике Српске и Србије, као и химну Светом Сави.

У препуној сали Старог двора, уз пријатно послужење, чланови Удружења Огњена Марија Ливањска, Дијана Ковачић и Марија Петровић оствариле су контакте са г-дином Миодрагом Линтом, г-дином Млађаном Цицовићем, проф.др Милошем Ковићем и  проф.др Ненадом Кецмановићем. Саговорници су истакли да је запажен успешан рад Удружења ОМЛ и оценили га врло квалитетним.