Одржано Ливањско вече у Бања Луци

У Бања Луци је, у  петак, 28. фебруара т.г, у ресторану Угоститељске школе, одржано Ливањско вече, на коме се окупило 190 Ливњака и њихових пријатеља и рођака Гламочака и Граховљака. На том догађају среле су се некадашње комшије, школски другови, рођаци… они чије путеве је живот раздвојио и којима је сваконевница, обележена журбом и јурњавом, ускратила пријатељско дружење и обичне, топле, људске разговоре.

Кроз историју српског Ливна и нашу богату заоставштину, кратко и језгровито нас је провела водитељка програма, Сања Докић Мрша. Испред организатора присутне је поздравио проф. др Бранко Докић, а поздравну реч наших земљака, који упорно и тврдо „чувају“ наше Ливно, донео је парох лијевањски, отац Предраг Црепуља. О нашим наследницима, српској деци из Ливна, која вредно уче, постижу запажене резултате у спорту, али и личном жељом уче своје писмо и почињу прве кораке наших народних игара, присутне је упознала Ана Кришто, филолог и руководилац допунске школе српског језика и књижевности „Јован Сундечић“ из Ливна.

Испред Удружења Огњена Марија Ливањска, Ливањској вечери су присуствовали Никола Петровић, председник, Тодор Бошковић, члан, свештеник Жељко Ђурица парох колобарско-грабовачки и накадшњи парох лијевањски, као и Гордана Достанић, председник УО, која се присутнима обратила речима о потреби удруживања, очувања баштине и неговања сећања кроз рад Удружења Огњена Марија Ливањска. Она је позвала присутне, који нису чланови Удружења, да му се придруже на начин који сматрају прилкадним својим жељама и обавезама. Представници Удружења присутнима су поделили и извештај о раду за прошлу и план рада за ову годину.

Уметнички део програма изведен је у три блока. У рецитаторском, Јовица Буловић је прочитао народну песму „Сестра Ђурковић сердара“, која велича мудрост и љепоту девојке Маре из Ливна и песму „Пустопоље“, ливањског песника Јована Михајла. Богдан Петровић и Светозар Иветић рецитовали су своје песме, као и Сања Докић Мрша која је специјално за ово дружење написала песму „Завичај мојих предака“. Госте су, такође, забављали и мађионичар Зорана Арнаут, као и Јовица Шуњка који је отпевао неколико нумера.

Организациони одбор прве бањалучке Вечери Ливњака, чинили су: проф.др Бранко Докић, проф. др Никола Лаганин, Војо Денић, Ранко Радета, Јовица Буловић, Миле Ерцег, Весо Катић и Радован Јовић, а техничку подршку су пружили: Бојан Ерцег и Петар Билић. Свима се захваљујемо на организацији са надом да ће оваква дружења прерасти у традицију, шта је, чини се, жеља већине присутних. Основни циљ, осим дружења, је и да не заборавимо своје корене и завичајне обичаје и да се, помало сетно, сећамо завичаја.