Poziv na donatorsku večeru za obnovu spomen-kosturnice u Livnu

ČLANOVIMA, PRIJATELjIMA I POŠTOVAOCIMA UDRUŽENjA OML

Poštovani prijatelji,

Podstaknuti iskonskom ljudskom potrebom očuvanja uspomene na seni predaka i motivisani razlozima našeg udruživanja, Udruženje Ognjena Marija Livanjska vas poziva na donatrosku večeru u cilju prikupljanja sredstava za obnavljanje i uređenje kapele-spomen kosturnice ekshumiranih posmrtnih ostataka Srba stradalih u leto 1941. godine na područiju Livna i Livanjskog polja. Pored dužnog poštovanja i tužnog sećanja, naši postradali roditelji, rodbina, prijatelji, komšije zaslužuju skromno i uredno obeleženo mesto večnog počivališta koje će svojim dostojanstvenim izgledom podsećati generacije koje dolaze na žrvtu i stradanje bez krivice.

U poslednjem ratu, kapela spomen-kosturnica je pretrpela znatna oštećenja.  Rasute kosti mučenika ponovo su pohranjene u devastiranoj spomen-kosturnici, čija je obnova u toku. Tokom 2012. godine, izvedeni su spoljni radovi na kapeli (fasada, krov, vrata) kao i krečenje gornjeg dela spomen-kosturnice. Tokom ove godine slede radovi na kripti, a sa ciljem ukupnog završetka radova na ovom objektu do 2016. godine kada se navršava 25 godina od ekshumacije žrtava i izgradnje spomen-kapele kao njihovog večnog počivališta. Radovi na kripti obuhvataju sanaciju štete na samoj grobnici načinjenu tokom poslednjeg rata, popločavanje i krečenje kripte, postavljanje osvetljenja, kao i postavljanje spiskova sa imenima postradalih na zidove kripte. Deo ovih radova treba da bude završen tokom ove godine, po mogućstvu do održavanja parastosa 30. jula.

Jedan od načina prikupljanja sredstava za planirane radove je i Donatorska večera za obnovu spomen-kosturnice, koja će se odražati dana 24. maja 2013. godine u restoranu „Saša“ na beogradskom Hipodromu (Paštrovićeva 2), sa početkom u 20 časova. Konzumacija za donatorsku večeru iznosi 1500 RSD (25 konvertibilnih maraka) po osobi, odnosno 400 RSD (7 konvertibilnih maraka) po detetu starosti do 10 godina. Ovom prilikom pozivamo sve članove, prijatelje i poštovaoce našeg Udruženja i našeg kraja, kao i sve članove porodica, da nam se pridružite i na taj način, kroz druženje, doprinesete ovom cilju. Prijave možete izvršiti kontaktima: Miloš Damnjanović (063 287 876 ili milosd83@gmail.com); Dragan Gaćinović (063 810 9722 ili validus.bg@gmail.com) ili Nikola Petrović (064 615 5073). Za sve koji dolaze iz Banja Luke i Bosne i Hercegovine, prijave možete izvršiti kontaktima: Ranko Ždero (065 834 433); Simo Vidović (065 214 266) ili Branko Laganin (065 926 019). Molimo vas da uplate konzumacije izvršite na tekući račun Udruženja kod banke Intesa, Beograd, najkasnije do 17. maja 2013. godine, sa navedenim sledećim podacima:

•                Svrha uplate: Donatorska večera za (navedite broj osoba)

•                Primalac: Udruženje OML

•                Račun primaoca: 160-380800-45

•                Poziv na broj 24052013

U slučaju da uplatu vršite iz Bosne i Hercegovine, potrebni su vam sledeći podaci:

•                Svrha uplate: Donatorska večera za (navedite broj osoba)

•                Primalac: Udruženje OML

•                Račun primaoca: 551-72077032321-17 

•                Poziv na broj 24052013

Ukoliko, rukovođeni željom i mogućnostima, možete da izvršite uplatu donacije u većem iznosu, pozivamo vas da to učiniti na navedeni tekući račun Udruženja sa istim pozivom na broj i svrhom uplate: donacija za spomen-kapelu. Za sve uplate iz inostranstva, potrebne podatke možete naći ovde: https://omlivanjska.com/about/uplata-clanarine-i-donacija/ a sva pitanja uputiti Milošu Damnjanoviću na: milosd83@gmail.com

Program donatorske večere biće prilagođen razlozima njenog održavanja.

UDRUŽENjE OGNjENA MARIJA LIVANjSKA

————————————————————————————————————————————–

ЧЛАНОВИМА, ПРИЈАТЕЉИМА И ПОШТОВАОЦИМА УДРУЖЕЊА ОМЛ

Поштовани пријатељи,

Подстакнути исконском људском потребом очувања успомене на сени предака и мотивисани разлозима нашег удруживања, Удружење Огњена Марија Ливањска вас позива на донатроску вечеру у циљу прикупљања средстава за обнављање и уређење капеле-спомен костурнице ексхумираних посмртних остатака Срба страдалих у лето 1941. године на подручију Ливна и Ливањског поља. Поред дужног поштовања и тужног сећања, наши пострадали родитељи, родбина, пријатељи, комшије заслужују скромно и уредно обележено место вечног почивалишта које ће својим достојанственим изгледом подсећати генерације које долазе на жрвту и страдање без кривице.

У последњем рату, капела спомен-костурница је претрпела знатна оштећења.  Расуте кости мученика поново су похрањене у девастираној спомен-костурници, чија је обнова у току. Током 2012. године, изведени су спољни радови на капели (фасада, кров, врата) као и кречење горњег дела спомен-костурнице. Током ове године следе радови на крипти, а са циљем укупног завршетка радова на овом објекту до 2016. године када се навршава 25 година од ексхумације жртава и изградње спомен-капеле као њиховог вечног почивалишта. Радови на крипти обухватају санацију штете на самој гробници начињену током последњег рата, поплочавање и кречење крипте, постављање осветљења, као и постављање спискова са именима пострадалих на зидове крипте. Део ових радова треба да буде завршен током ове године, по могућству до одржавања парастоса 30. јула.

Један од начина прикупљања средстава за планиране радове је и Донаторска вечера за обнову спомен-костурнице, која ће се одражати дана 24. маја 2013. године у ресторану „Саша“ на београдском Хиподрому (Паштровићева 2), са почетком у 20 часова. Конзумација за донаторску вечеру износи 1500 РСД (25 конвертибилних марака) по особи, односно 400 РСД (7 конвертибилних марака) по детету старости до 10 година. Овом приликом позивамо све чланове, пријатеље и поштоваоце нашег Удружења и нашег краја, као и све чланове породица, да нам се придружите и на тај начин, кроз дружење, допринесете овом циљу. Пријаве можете извршити контактима: Милош Дамњановић (063 287 876 или милосд83@гмаил.цом); Драган Гаћиновић (063 810 9722 или валидус.бг@гмаил.цом) или Никола Петровић (064 615 5073). За све који долазе из Бања Луке и Босне и Херцеговине, пријаве можете извршити контактима: Ранко Ждеро (065 834 433); Симо Видовић (065 214 266) или Бранко Лаганин (065 926 019).Молимо вас да уплате конзумације извршите на текући рачун Удружења код банке Интеса, Београд, најкасније до 17. маја 2013. године, са наведеним следећим подацима:

•                Сврха уплате: Донаторска вечера за (наведите број особа)

•                Прималац: Удружење ОМЛ

•                Рачун примаоца: 160-380800-45

•                Позив на број 24052013

У случају да уплату вршите из Босне и Херцеговине, потребни су вам следећи подаци:

•                Сврха уплате: Донаторска вечера за (наведите број особа)

•                Прималац: Удружење ОМЛ

•                Рачун примаоца: 551-72077032321-17

•                Позив на број 24052013

Уколико, руковођени жељом и могућностима, можете да извршите уплату донације у већем износу, позивамо вас да то учинити на наведени текући рачун Удружења са истим позивом на број и сврхом уплате: донација за спомен-капелу. За све уплате из иностранства, потребне податке можете наћи овде: https://omlivanjska.com/about/uplata-clanarine-i-donacija/ а сва питања упутити Милошу Дамњановићу на: milosd83@gmail.com

Програм донаторске вечере биће прилагођен разлозима њеног одржавања.

УДРУЖЕЊЕ ОГЊЕНА МАРИЈА ЛИВАЊСКА

1 thoughts on “Poziv na donatorsku večeru za obnovu spomen-kosturnice u Livnu

  1. Повратни пинг: Позив на донаторску вечеру за обнову спомен-костурнице у Ливну | Јадовно 1941.

Затворено за коментаре.