Прослављена слава цркве у Рујанима

%d0%bf%d0%be%d0%ba%d1%80%d0%be%d0%b2-%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%b0У селу Рујани крај Ливна налази се мала православна црква посвећена празнику Покрова Пресвете Богородице. И ако у овом селу више нема православног живља, некадашњи становници и њихови потомци се окупљају у селу макар једном годишње како би обележили славу цркве, те на тај начин удахнули живот у овај храм.

Тако је било и ове године, када су се викенд уочи црквене славе окупили верници. Неки су овом приликом пристигли из Београда и Бања Луке, а неки из оближњих места као што су Губин, Сајковић и Грахово. Пред 20-ак окупљених, Свету Литургију служио је парох лијевањски отац Жељко Ђурица. Током службе, део присутних је приступио и светим тајнама исповести и причешћа. Кум овогодишње славе био је Влада Маљковић из Сурчина, који је са својом породицом припремио славско жито и колач.

Обраћајући се окупљеним верницима на крају Свете Литургије, отац Жељко их је подсетио да се на празник Покрова Пресвете Богородице обележава тренутак када се, давне 911. године, у Богородичиној цркви у Цариграду над окупљеним народом појавила Пресвета Богородица, са распростратим омофором, или покровом, у рукама, којим је покривала окупљени народ. Истакао је да Пресвета Богородица на исти начин данас окупља верни народ везан за овај храм, сабирајући нас њеним покровом.

Након Свете Литургије, извршен је прелив гробова и молитва за покој душе над гробовима који се налазе у гробљу око саме цркве. Окупљени верници су се задржали на послужењу испред цркве, након чега је већина окупљених продужила на ручак, који је припремљен у парохијском дому у Ливну. Овом приликом се захваљујемо управи парохије и свима онима који су се потрудили да угосте окупљени народ.

Гробље у Доњим Рујанима

 

На путу до Ливна, верници су се зауставили у Прологу, на месту где се налазило једно од највећих стратишта православних Срба из Другог светског рата у Ливањском пољу. Ту су упалили свеће својим страдалим прецима и прочитали молитву. На ово месту усташе су током 1941 доводиле и убијале српске мушкарце из Горњих и Доњих Рујана, града Ливна, Голињева, Губера и многих других села, укључујући и она са друге стране Динаре, око Врлике. Мошти које су се ту налазиле су ексхумиране 1991. године и пренете у костурницу капеле Св. Великомученице Марине у Ливну. Споменик који се ту некада налазио је уништен током протеклог рата.

Стратиште у Прологу некада и данас

 

Вреди истаћи и да се у Рујанима налазе два православна гробља. Једно се налази у Доњим Рујанима око саме цркве, а друго у Горњим Рујанима. И док је гробље у Доњим Рујанима заједно са црквом током задње две године уређено и ограђено новим зидом, гробље у Горњим Рујанима је у знатно лошијем стању. Ове године је покошено и прокрчено, по први пут од 1990. године колико је познато. Око гробља се налази стари, урушени зид. Последња сахрана на овом гробљу обављена је 1991. године.

Гробље у Горњим Рујанима